Belajar Bahasa Inggris Gratis Ala Tarzan

October 14th, 2008

Belajar bahasa inggris gratis Ala Tarzan bukan berarti pengalaman saya belajar dengan hewan-hewan atau pemain filem Tarzan ya. Tarzan adalah famili saya sekaligus seorang teman yang sangat menginspirasi saya ketika dulu masih duduk di bangku SMA dalam belajar bahasa inggris ini. Walau jarang kontak, bahkan mungkin Tarzan tak ingat lagi siapa saya, saya tetap berterimakasih yang tak terhingga padanya, dan mendoakan Tarzan untuk semakin sukses. Saya dengar dari family di Jakarta bahwa Tarzan sekarang tetap sangat sukses dalam kariernya di Jakarta.

Cara Tarzan mengajari saya bahasa inggris dulu adalah dengan memfokuskan pada bahasa inggris yang langsung bisa dipraktekkan kapan saja, dimana saja, tanpa batas, mulai dari yang paling dasar, kejar-kejaran terus-menerus. Bahasa inggris yang paling dasar menurutnya bukan berarti mempelajari tata bahasa inggris, bukan juga dengan melihat gambar-gambar, bukan juga mulai dari membaca buku.

Mulai dari dasar maksudnya ketika kita mulai belajar maka yang paling dekat atau yang pertama terpikirkan, perlu kita coba bahasa inggrisnya. Jika belum bisa maka dicampur saja dengan bahasa Indonesia. Mencobanya sedapat mungkin diucapkan, baik dengan teman praktek belajar bahasa inggris atau diucapkan sendiri. Jika tidak memungkinkan untuk mengucapkannya (misalnya agar tak dianggap ngomong sendiri) maka diucapkan di dalam hati saja, atau dengan memikirkannya.

Contoh:
“Saya ingin belajar bahasa inggris”. Nah ini bagaimana bahasa inggrisnya? Kalau sudah bisa, katakan “I want to study english” ucapkan beneran kalau mungkin, atau katakan dalam hati saja. Jika belum bisa secara lengkap mengatakannya dalam satu kalimat, kita ucapkan saja kata-kata yang sudah bisa, misalnya “I ingin belajar bahasa english”, atau mungkin “I ingin study english”. Kalau sudah bisa sedikit saja, jangan pernah lagi katakan “saya ingin belajar bahasa inggris”, katakan seperti yg diatas tadi, lengkap atau campuran.

Kalau belum lengkap, coba cari kamus, nah “coba cari kamus” ini bahasa inggrisnya apa? Oh ya “ini bahasa inggrisnya apa” juga perlu dicari apa bahasa inggrisnya. Mungkin “what in english” (yang benar what is this in english). ulang lagi “try cari kamus”. Lengkapnya: “I ingin study english, try cari kamus, what in english…”

Jadi kejar terus, apapun yang ingin anda ucapkan cobalah bahasa inggris, baik sepotong-sepotong (campuran bahasa indonesia) atau lengkap, jangan perdulikan salah atau benar. Apapun yang ingin anda ucapkan cobalah pakai bahasa inggris = what pun you want say try english, tuh sudah bisa. “tuh sudah bisa” apa bahasa inggrisnya? yes, you can!

Wah ini cara belajar bahasa inggris baru bagi saya, wow this is a new way for me to learn english. Kalau begini, mau tak mau saya harus beli kamus nih. What in english? If like this, must buy kamus. What kamus in english? Oke lah besok saya beli kamus, ok tomorrow i beli kamus. Where beli kamus? I no money. Oh ternyata study english perlu money. I try cari money.

Misal besok sudah punya uang, jadi dong beli kamus. Ceritanya nih sudah punya kamus.

Oh ternyata kamus is dictionary. Beli is buy. Jadi yang kemarin bisa diganti menjadi “ok tomorrow i buy dictionary”. The fact study english needs money. I try look money. Ulang lagi, repeat. Tuh sudah lancar, yes I can! haha..

Ya benar, bahasa inggris di atas sudah bagus sekali, sekaligus juga masih jelek sekali. Tidak mengapa, yang penting terus mencoba tanpa henti, apa yg sudah bisa langsung praktekkan baik dengan kata-kata atau dalam pikiran. Kejar terus. Siapa yang akan menganggap anda gila jika belajar bahasa inggris di dalam otak?

Wow, this is truly the fastest way for me to master english language. I have never heard someone telling me this kind of learning system. Begitu pula dengan menterjemahkan apa yang anda baca. Terjemahkan saja apa yang anda sudah bisa, tak perlu terjemahkan utuh, namun kejar sampai bisa terjemahkan secara utuh, dengan kamus anda, dengan bertanya pada orang yang bisa, dengan cara sering mengulanginya. “Wow ini truly paling cepat cara untuk saya untuk master english, I punya pernah mendengar seseorang menceritakan saya ini jenis belajar sistem” hehe.. Yang benar = Wow ini benar-benar cara yang paling cepat untuk saya menguasai bahasa inggris. Saya belum pernah dengar seseorang mengatakan cara belajar seperti ini.

Mari kita langjutkan. What is this in english? Lets continue. Benar, that is correct.

Jadi cara cepatnya adalah dengan memulai dari kata pertama yang kita ucapkan. So fast way is with begin from first word we want to say. Salah biarin. What is salah biarin? Wrong no problem. Besok coba lagi, tomorrow try again. Ternyata cepat ya belajarnya, Ternyata fast study-nya ya. But like crazy people (tetapi seperti orang gila) haha..

Tentu saja anda tetap harus belajar tata bahasa inggris yang benar, rajin bercakap-cakap untuk praktek, atau mulai dengan membaca buku-buku sederhana, mendengarkan siaran berita bahasa inggris dan sebagainya. Inti dari apa yang dikatakan Tarzan adalah kita harus praktek, seberapa buruknya pun bahasa inggris saat ini. Tak punya teman praktek bahasa inggris bukan kendala, karena kita bisa praktek sendirian, mungkin dengan mengucapkannya sendiri, atau menuliskannya atau dengan memikirkannya di dalam otak, belajar dalam otak, tanpa henti.

Wah sekarang saya sudah capek. Apa bahasa inggrisnya? Misalkan saat ini yang kita tau bahasa inggrisnya hanya sekarang dan saya maka katakannya “Wah now i sudah capek”. Kemudian berusahalah untuk menemukan kata sudah dan capek, ketika sudah ketemu ulangilah mengucapkannya dengan lengkap, ulangi beberapa kali sampai anda bisa mengucapkannya secara lengkap dan cepat. Mau lupa besok tak masalah yang penting hari ini anda pandai mengatakan dengan lengkap dan cepat “Wow, I am tired now”.

I want to take a break now. Tomorrow I will try to practice learning english using this new system. I am very sure that I will master english language in just two months.

Thank you my friend Tarzan :)

Best Regards
Mufli



Artikel Lainnya:

Pentingnya Vocabulary (Perbendaharaan Kata)
Vocabulary atau Perbendaharaan Kata, maksud saya berapa banyak kata-kata bahasa inggris yang kita kuasai, tentu saja mencerminkan apakah kita benar-benar bisa berbahasa inggris atau bisa sedikit...

Bagian-Bagian Tata Bahasa Inggris
Seperti yang saya jelaskan pada topik Cara Belajar Bahasa Inggris, maka kunci utama agar bahasa inggris anda melekat kuat adalah dengan memahami dasar-dasarnya. Tanpa dasar-dasar tata bahasa inggris...

Cara Belajar Bahasa Inggris
Cara Belajar Bahasa Inggris itu bermacam-macam. Ada orang belajar bahasa inggris dengan membawa kamus bahasa inggris kemana-mana, ya hanya dibawa saja. Ada orang belajar bahasa inggris dengan mencoba...

Niat Untuk Bisa Bahasa Inggris
Belajar bahasa inggris dengan niat baik dan niat yang sangat kuat untuk pandai, adalah langkah pertama yang sangat penting. Tanpa niat yang kuat DIJAMIN anda tak akan bisa bahasa inggris ini....

Materi Pelajaran Bahasa Inggris
Mari kita belajar bahasa Inggris dengan santai tetapi HARUS bisa!. Saya akan mengajak anda belajar bahasa inggris dengan memberikan beberapa materi teknis, plus juga non teknis seperti motivasi yang...

«
»

Belajar Bahasa Inggris Gratis Ala Tarzan
Bookmark and Share

  1. 141 Responses to “Belajar Bahasa Inggris Gratis Ala Tarzan”

  2. By Titak on Oct 16, 2008 | Reply

    SIP KAN KU COBA—–

  3. By erick on Oct 19, 2008 | Reply

    i must master english

  4. By endar on Oct 19, 2008 | Reply

    i will try
    it’s really good tips
    i never found like this before
    thank you master

  5. By sheva on Oct 22, 2008 | Reply

    thank you bro!!! your experience is very useful for me. i want to learn english but i don’t have any partner. every day i try to connect my skype and i wish i will chat with someone to help my problem in english. i try to follow study.com too but i still don’t self confident. this comment i write with my limited vocalbulary. thank you…..

  6. By ali on Oct 22, 2008 | Reply

    hehee
    its nice to try
    biar dikit yang penting usaha
    tapi terkadang masih takut untuk salah.. menyedihkannya diri ku
    semangat!!!

  7. By Teman Bahasa Inggris on Oct 23, 2008 | Reply

    @Titak
    Sip. Try anytime, anywhere, anyhow ya :)

    @Erick
    Im sure you will master english.

    @Endar
    Lets try togehter. Im learning english as well. Not really a master though. Sharing our experience makes our english even better.

    @Sheva
    Try asking your friends, actually most of us want to practice our english, some time malu-malu, no need la malu-malu ya. If you cant find partner then try learning english alone by thinking of anything in english.

    @Ali
    Yes, sedikit demi sedikit menjadi bukit yo? Takut salah itu normal saja, asalkan masih under the best control. Remember, Vocabulary is just like money, read Perbendaharaan Kata Bagaikan Uang ya.

    Best Regards
    Mufli

  8. By ichihuda on Oct 24, 2008 | Reply

    waa…this is very amazing!!! i will try this system begin at the moment.
    thank you so much…this articel can help me for master english haha . . .

    please correct my letter…^^

  9. By Ancha on Oct 24, 2008 | Reply

    i don know mo tulis what ..

  10. By radithya eka yudha on Oct 26, 2008 | Reply

    It’s very excellen.I think you are is New genius man in the world.Just kidding.thanks all

  11. By radithya eka yudha on Oct 26, 2008 | Reply

    Im happy to learn english

  12. By rahmat on Oct 26, 2008 | Reply

    hmmmm, that is an unique system to learn english languange. so i will tray that, and i hope, i will be a good speaker.

  13. By Lutfi on Oct 27, 2008 | Reply

    woohhoooo its a fun way to learn english
    very inspiratif and fun

  14. By dee on Oct 27, 2008 | Reply

    LOL… this is funny but usefull. thanks :)

  15. By lintang on Oct 30, 2008 | Reply

    i am very very energetic to learning english, your trik is very good, thanks you tarzan. maaf kalau salah maklum baru belajar. he he he

  16. By Angel on Oct 31, 2008 | Reply

    Wow, it’s a uniqe and fun way to learn english. My problem is I don’t have self confidence, especially when we talk to forigner or other indonesia people who have english as their mother language. But the the problem is, in my profesi i have to have skill in writing, which mine is very poor alias nothing. I have forgotten all the grammar structure. Do you have any suggustion how to improve grammer ?

    Again I write this reply with my limited knowledge of grammar.

  17. By Teman Bahasa Inggris on Nov 1, 2008 | Reply

    @Lintang
    Thank you. I am not Tarzan though, I am his friend :)

    @Angel

    Having self confidence or not is just the same Angel. It takes exactly the same time and energy, and of course costs free. Why not be in full confidence instead?

    If your job involves prefessional writings, usually you must write in good grammar. Try writing like Tarzan then. Buy english grammar book as well. I am sure you will write better english each day. I dont have good grammar as well, And I will progress each day too. Good luck Angel.

    @everyone else
    Have a good time.

  18. By tety on Nov 1, 2008 | Reply

    wow…. ini baru bener2 cara baru buatku tuk belajar bhs inggris…. sip thanks yah Om…. Mudah2an pahala berlimpah buat Om Mufli n pastinya Om Tarzan….

  19. By rada gila on Nov 4, 2008 | Reply

    currently, i’m learnin’ english
    sometimes i make my girl be my partner
    so.. sekalian sama2 learnin’. actually my vocab is very limited. it’s make me feel “minder”
    sometimes i can writing english or i know if any people speaking english, but i feel can’t to answer. huuhhh…..
    yeah… i never found a way to learn english like this before. but i think it is a great way
    i want to say thx to you, because inspire me to learn english.
    i will learn english, and never stop

    thx brother

  20. By randompage on Nov 5, 2008 | Reply

    kalo boleh usul, silahkan liat postinganku di adsense-sby

    HWH
    http://adsense-sby.com/showpost.php?p=28283&postcount=6

  21. By Irwan.wardana on Nov 14, 2008 | Reply

    Thank you for your input…..
    that is very good for my verb, and I hope we have more verb after that.

  22. By o_junk17 on Nov 17, 2008 | Reply

    thanks a lot ..he7x
    I will try it every day not everedy (batere kalee..).masak I can’t talk with english language,padahal I studied for a long time on the past..he7 (hancur)..I must can!!! n I must haven’t shame (bener tha tulisannya) dah wes tak jawab dewe..NGGAK!!!…hwak..kak.kak
    trims y mas dah nambah inspirasi…best regards

  23. By tebas on Nov 18, 2008 | Reply

    boleh juga nih, but perbendaharaan my word so little inh

  24. By tebas on Nov 18, 2008 | Reply

    maybe if ada friend yg want to study english ala tarzan ini bisa invite me dong add ym gue ad basketop08_andi@yahoo.com

  25. By fat-han on Nov 18, 2008 | Reply

    Wah, bener banget tuh!!! AKu udah hampir sebulan belajar bahasa inggris di Pare (Kediri). Sejak minggu pertama tinggal di asrama, aku udah mulai latihan kayak gitu. Awalnya sih malu, minder sama yang udah pada jago. Tapi kebetulan ada temen anak baru juga yang PD aja ngomong kayak orang bule walau cuma bisa bikin kalimat simpel (kayak: Oh My God, gitu aja). Tapi terus aku pikir, ngapain malu. Dia aja nggak malu.

    Hari kedua aku udah mulai bisa ngomong panjang lebar, walau masih tersendat-sendat.

    Sekarang, aku udah bisa discuss & debate, walau aku sadar aku masih belum jago bener. Tapi aku terus ngejar tuh English. Nggak pernah puas.

    Caranya emang begitu, kita biasain setiap menemukan kosakata baru, kita rangkai dalam kalimat, kemudian kita hafal. Intinya mengekspresikan dalam kalimat. Atau ketika nonton movie/film, kita perhatiin dialognya. Kalo bisa kita tiruin cara mereka ngomong.

    English is matter of habit.

    Percaya deh!!!

  26. By feryy on Nov 19, 2008 | Reply

    thaks so much,,,tuk cara belajarnya!!!

  27. By abala on Nov 20, 2008 | Reply

    wao ..

    keren caranya…
    makasih banyak.. .

    thanks banyak ya..
    i will mempraktekkan speak english …heheheh

  28. By Adris on Nov 20, 2008 | Reply

    I try lah, like my bos M&R Mr Sutrisno, englishnya gaya style singapore, thx lot of for learningnya, good kan my english

  29. By wisma on Nov 21, 2008 | Reply

    opsss…I love this way.unique ato unik ya?!I will try as well,
    thank’s

  30. By diza on Nov 22, 2008 | Reply

    He..he…he… good idea, bro!!
    So do I, I am not good too in English.
    I will try your idea to make better improve and how dare I can practice it.
    Gudluck and success for you.

  31. By Awie on Nov 24, 2008 | Reply

    Saya akan cuba,,, sudah lama tapi lom juga bisa nich….

  32. By kami kawa on Nov 25, 2008 | Reply

    ok

  33. By Budy S. on Nov 26, 2008 | Reply

    wah okey dah biar i try yach!!!
    kayaknya sih very pleasing

  34. By midi on Nov 28, 2008 | Reply

    wao,,

    I really want to get excellent in english,,

    so,, for everyone please help me ya,,

  35. By Ade on Nov 29, 2008 | Reply

    Wah enak caranya, tdk bikin strees mikir gramar untuk tahap awal, kita jadi berani bicara dan menambah kosa kata inggris

  36. By deni suhendar on Dec 1, 2008 | Reply

    heee…. maybe i’m late b’cause i just know you. i have aproblem in engliash too. so i must study hard, thanks for your tips.. cayooo!!!!

  37. By aijin on Dec 1, 2008 | Reply

    wow… it’s amazing.
    i have same problem with you all my friends.
    i’m not confidence when i want to speak in enlish.
    for along time i try to find out a method, how.. how… how to make my self confidence.

    i think it will be good method for me..hehehe..
    lets try…

    don’t let our self stay in stupidity.
    hehehe..

  38. By zhead on Dec 2, 2008 | Reply

    learning english ala tarzan!!!that’s good idea…now, i’ll try to speak in english everyday, everywhere,everytime :D ..if any friend want to learn english with me, you can add my ym ID : zhe_tansa at yahoo.com..but,only learning english ala tarzan, OK!!!

    one more time, thanks to mas mufli..
    nb : to mas mulfi, can you give me ym id ??

    ( maaf jika ada kt2 yang tidak tepat penempatannya )

    Jawab:
    My Yahoo ID = e_warna
    Silahkan kontak when online ya pak

  39. By suhud hersa on Dec 4, 2008 | Reply

    i think that’s good idea, b’cause in study foreign language we have to practise everyday, every time, every second (every.. apa lagi ya) without shy. I’m not so good in english, but now i always try to speak in english in all situation to increase my vocabulary and conversations, thx (kayanya banyak ejaan yang salah deh, maaf aja ya)

  40. By Jomlang on Dec 9, 2008 | Reply

    Yah akan mencoba, tapi suka bingungnya teh….
    Takut salah…..

  41. By Aldut on Dec 9, 2008 | Reply

    wow…
    thank lots,for long time i have problem in learning english. i think is very good if i follow your technik learning english… sorry my english not good lah…hehehe

  42. By Ricky on Dec 10, 2008 | Reply

    Wow,its good tips for me..
    Thanks so much guy

  43. By bolex on Dec 11, 2008 | Reply

    thanks….I wish you can some leaning like belajar ala Tarzan X eh….

  44. By suebbcali on Dec 12, 2008 | Reply

    I can speak english 7x

  45. By i_ez on Dec 15, 2008 | Reply

    Waaoww….it’s great, funny, unique,and apalagi ya? pokoknya i like so much deh, but i dont have partner to practice if there’s anybody want learn all together with me please contact me at iis_aflah at yahoo.com ok ?!

  46. By i_ez on Dec 15, 2008 | Reply

    yeaah….that’s right because i was trying it, i was talking with BULE but sometimes they were laughing for me ha..ha..ha.. but that’s so fun experience for me, I will not forget it. ga tau neh bener ga ya susunan kalimatnya hi..hi..hi.. ga apa-apalah namanya juga belajar never shy never putu asa he..he..he… Let’s learn hard. Thank so much for Mr. Tarzan and Mr. Mufli

  47. By ndra on Dec 17, 2008 | Reply

    Wow, Mr. Tarzan is the dean of computer science faculty at one of the best university in Jakarta. It’s great to see that he has inspired many people. FYI, he often mixes Bahasa and English in daily conversation.. :)

    Jawab:
    Note: Comment Adjusted for privacy.

    Wah thank you Ndra, jika mungkin sampaikan salam saya untuknya ya, mungkin dia tak ingat saya, tetapi I remember him, always for the great tips.

    Best Regards
    Mufli

  48. By gubrak on Dec 17, 2008 | Reply

    wiiihh….

    this a way learn english language..
    I like.. any more way learn english lenguage please sharing guy hehehe…..

    I’m Still learning :)

  49. By joelo on Dec 21, 2008 | Reply

    Wow… What was you give, I will try. Ups I’m sorry, my english not good enough, but sometime I can do it!!! Thank’s Mr. Tarzan and Mr. Mufli.

  50. By Ridho Ridharta on Dec 22, 2008 | Reply

    wah.. keren abies. tips & cara bljar bhs.inggris yg diajarin Mr.Mufli emang bner2 gokil. menurut gw bljr bhs. inggris dng cr itu bkl bkin kita + bersemangat dan g bkal bosen u/ trs bljr english,coz its very fun.
    i want to blg thank U pak ats tipsnya. semoga I can master english fastly. and smoga I can meet with Mr. Mufli

  51. By zheta on Dec 23, 2008 | Reply

    ku pengen blajar b.inggris please kirim artikel tentang “cepat belajar b.ingris” ke E-mail ku

  52. By Adi on Dec 26, 2008 | Reply

    Wakakaakak lucu banget penyampaiannya. btw lumayan lah buat pemula… keep try to learn something new.

  53. By akhpaiman on Jan 2, 2009 | Reply

    Hehehehe… ternyata english is easy ya?

  54. By dayz on Jan 2, 2009 | Reply

    ok.. ok.. i will coba..

  55. By Ndai on Jan 12, 2009 | Reply

    Whaaaa…
    It’s cool…
    Kereeeenn…..
    Ngebacanya sambil ketawa-ketawa sendiri… ^^
    I read it sambil laughing alone…
    Thanks a lot… ^^

  56. By damiri on Jan 12, 2009 | Reply

    Wow… What was you give me, I will try to conversation

  57. By arief kurnia on Jan 13, 2009 | Reply

    hohoho.. thx very much bro,
    in my opinion, the fastest way to learn english is by “practice to speak english”
    everyday, everytime.

    you don’t have a pertner?
    you don’t have courages?
    affraid of making mistake?

    forget about it..

    Just speak.. and speak in english… ^_
    u will able to speak well.

    and try to find new vocabulary…

  58. By silla on Jan 16, 2009 | Reply

    this is truly the fastest way for me to master english language.
    i will try practice to speak english everyday.
    so,if you have a new system or other system,you can send to me.

    thx a lot ^-^

  59. By arrra on Jan 24, 2009 | Reply

    yes a happy english,,,,but now,,,,dictionary at home lost l dont know,,,,my book,,,???
    thank you master for learn,,,,
    l will try u comment…in your site..???
    banzzai,,,,,???
    spirit…….???

  60. By arrra on Jan 24, 2009 | Reply

    sory comment again,,,,
    yua very many afraid in my heart….

    hehe thanx aza deh gaga bisa bahasa inggris ney,,,,
    acakadul,,,kwokwokw

  61. By vico on Jan 25, 2009 | Reply

    THANKS, I’LL TRY IT SOON

  62. By fatma on Jan 26, 2009 | Reply

    matur thank you ingkang very kathah nggeh!!!
    your tips is very good!!I want to try!!
    (^_^)

  63. By r_win on Jan 27, 2009 | Reply

    just one word: briliant!!

  64. By yudi on Jan 28, 2009 | Reply

    My name is yudi, i want to learn english nice to meet you friend

  65. By aris on Jan 29, 2009 | Reply

    it’s a unique way in learning english. thanks for sharing,,,i heard most people suggests and gives steps to be master english, first is listening (by radio, film, music), it doesn’t need to know what it means. we just listen and reach how the words expressed by native. then, we have to try to speak by following what they said. second, after that it will be good point if we write the words said before. finnaly, we can go to learn structure well. these methods are very well and have to do respectively,,

  66. By budidp on Jan 29, 2009 | Reply

    I need friend to practice my english..!!!

  67. By anung on Jan 31, 2009 | Reply

    does you now have talks with language inggris??

  68. By Azhar on Feb 2, 2009 | Reply

    saya sangat tertarik.

  69. By iid on Feb 9, 2009 | Reply

    Very good, i want learning speak english to to the flash and then try this practical now,
    hahah… kacaw dah bahasa english mine

  70. By santi on Feb 12, 2009 | Reply

    wah msh byk yg blm ngerti pa , mo tanya ya pa, td ada contoh :
    - this is a book (singular)
    - these are two books ( plural )

    prtnyaannya :
    1. knp this diganti jd these pluralnya ?
    2. apakah bila plural hrs mnggunakn to be are ?

    trims jwbnnya ^^

  71. By Thamrin on Feb 12, 2009 | Reply

    I have studied english since sixth primariy school. But, I can’t speak english well. This tips usually is Ngaco’. But very2 Ok. Thaks master. I hope you pray me in order to speak english well again. Thaks.

  72. By haha on Feb 18, 2009 | Reply

    i must try your tips
    i am beginer english student
    plis help me…

  73. By hihi on Feb 18, 2009 | Reply

    i have problem to learn english
    first, i am ussually booring if dont understand prhase
    second, i am a ‘pelupa’
    etc

  74. By die on Feb 24, 2009 | Reply

    mang bisa…

  75. By nugraha on Feb 24, 2009 | Reply

    HI Mufli

    thank for your experiance, i think you right , iif we want to improve the english , we should more pratice in english , right ?, i will try your frind’s sugesstion, hhe he kacau baget ya inggris ku, but never mine , iwant more pratice english

    salam

  76. By Hani rahmat on Mar 1, 2009 | Reply

    I SANGAT LIKE BANGET WITH YOUR THINGK,,I HOPE MDH MDHN APA YNG TELAH I READ, CAN MOTIVASION ME,, THANK’S .. THIS CHOOSE TERBAIK ANA SEPAHAM SAMA ENTE.. KENAPA NDA DICOBA MESTI HARUS SALAH

  77. By Mams on Mar 4, 2009 | Reply

    Wuih. Its excellent,brilliant. Perlu try ni. Very very must try.:-D. I can speak in english.. I want it. Lets learn 2gether… Add me. My ym: mamu_choi. Or my gtalk: ome.anzar. Thanks 4 all. Thanks Mr. Tarzan n Mr. Mufli.
    Best regard,

    mams

  78. By asep on Mar 6, 2009 | Reply

    menrik juga

  79. By nana on Mar 13, 2009 | Reply

    Bener jg ya…jd nggak takut ngomong Inggris…

  80. By puryadi on Mar 15, 2009 | Reply

    thank you mas, i am try you tip, and goodbles to you.

  81. By Ardri on Apr 15, 2009 | Reply

    Dear sir,
    the firts think after I read your Article..
    This is good metode to study english…
    am sure …Ican Engklish…..thanks u..Im very happy to get this Information…
    Always Success for u….
    Salam kenal,,
    Ardri

  82. By Hendik ferdiansyah on Apr 29, 2009 | Reply

    Wow.thanks pak for the tips.i will try it meskipun i still pemula.bt teman2 yg want learning english jg silahkan email me at hendikferdiansyah@gmail.com

  83. By Tips Facebook (syilpid) on Apr 30, 2009 | Reply

    wow.. i find new way to belajar bahasane bule man :))

  84. By hiras on Apr 30, 2009 | Reply

    ok men I Will Try

  85. By Hadicky on May 5, 2009 | Reply

    It’s a great way for beginner,,,i’ve learned english for along time,but my english isn’t good enough,so maybe i’ll try this way,,,hmm i hope it’s useful for me,,,
    from now i won’t be shy to speak english,,,

  86. By bisnis mudah untuk gapteker on May 14, 2009 | Reply

    So, enough try and try.Don’t effraid and same anymore.

  87. By cici on May 15, 2009 | Reply

    i like this site…i need partner to practice my english. can u be my partner sir? thx before

  88. By sigsig on May 18, 2009 | Reply

    hmm nice blog, i’ll trying to learning about writing english :D see yaa n cheers :mrgreen:

  89. By Indra on May 22, 2009 | Reply

    simple tips….but it’s work…..

  90. By jazz on May 27, 2009 | Reply

    i think we have same problem, i want to speak english but don’t know with whom…
    so we can be partner if u want ..

  91. By jazz on May 27, 2009 | Reply

    i need partners too..let’s be partner

  92. By rihana on May 29, 2009 | Reply

    cara kayak gitu udah di coba tapi masih takut buat ngomong dalam bahsa inggris gimana ya?

  93. By Tozai on Jun 2, 2009 | Reply

    Mas
    saya makin termotivasi…
    blajar b.inggris…
    dari yang mas ajarkan..
    thank’s

  94. By chichax-chichaxs on the wall on Jun 2, 2009 | Reply

    i have hopeless to learn english, but… itu before I read this page. now, i have enthusiasm again to improve my english.this is nice system… I’ll try soon…

    thx mr mufli

  95. By Andan Satyagraha on Jun 9, 2009 | Reply

    Thank you very much..

    your cara to learn english is very fantastic.

    i have never heard somene telling me about this.

    walaupun like crazy man,

    i think no problem.

    hahaha..

    sampaikan thank you from me if you meet tarzan

  96. By debby on Jun 9, 2009 | Reply

    gmn ya ngatasin mls bwt bljr b.ing???dr gw SD smpe skrg jd mhsswa gw g suka bljr b.ing cz gw mrs g bsa!!tp gw pngn bgt bsa brbhs inggrs!!i like your artikel yg jdul nya bljr b.ing ala tarzan…hehe mklmn ja ya

  97. By Rhizky on Jun 14, 2009 | Reply

    Wow…. bagus banget metode belajar bahasa inggrisnya!

  98. By yuga on Jun 19, 2009 | Reply

    Dear Sir__ Veri good this metode.
    I want to speak engglish.
    Can you help me please……

  99. By reEzQ on Jun 24, 2009 | Reply

    iT’s goOd idea..
    I like iT..
    I wiLl tRy at homE

  100. By sansan on Jun 24, 2009 | Reply

    wow, maybe here my place for improving my english. i never have dare to write or speak english expect here..

    maksudnya pingin bilang… waah mungkin sy telah menemukan tempat belajar inggris. karena di sini bisa dg bebbas mengungkapkan apa pun dan ga perlu malu..

    ulang traslate-nya :

    i mean.. want to say.. woow maybe i have found english learning place, because in here i can speak and write english freely..

    “tolong koreksi ya, betulkah begitu ?” ^^

    Jawab: good :)

  101. By sansan on Jun 24, 2009 | Reply

    terimaksih om,

    thanks a million for your helping, Mr. may i know, why you are very kind hearted wanna help us to improve our english?

    Jawab:
    Actually everybody shares, you too can share and help others, right?

  102. By wRw on Jun 25, 2009 | Reply

    Thx y..
    taz penemuan sistem TerNew-nya

  103. By rasty_az on Jul 6, 2009 | Reply

    AUOOOOO……BAGUS BANGET SARANYA N I THING NO PROBLEM. I LIKE BANGER IDENYA..THANKZZZ U SOMUCHHHH….HEHEHE

  104. By riapstant on Jul 11, 2009 | Reply

    thanks master this information about “study english” , i will study say english everyday.

  105. By Tri on Jul 14, 2009 | Reply

    Boleh juga cara tarzannya…

  106. By waluyo on Jul 25, 2009 | Reply

    thank q bro
    it is good, realy, i like study like this…

    iyo to…

  107. By dede g on Aug 11, 2009 | Reply

    wowwwwwww
    it`s great,,,,,,,,,,
    i will try these
    huhhhhhhhh
    mas there is gak?
    aplikasi or? what gtu?
    yang can make we all ,,, more easy in learning english?

  108. By rara on Aug 13, 2009 | Reply

    wah tu cara nya bagus juga jadi tertarik buat coba
    nich….pi lumayan susah yach?? soal nya saya sudah kursus dimana-mana pi hasil na nol besar tetep aza kagak bisa…
    hahaha

  109. By alpha on Aug 13, 2009 | Reply

    wawa..amazing ….I am very2 awesome with the trick to study english..sorry my english not well..but i will learn english study until I can..hehe

  110. By dwijaya on Aug 14, 2009 | Reply

    i do belive your learning system is effectively.
    i’ll follow it.
    thank you very much…
    i’m waiting for your new methode

  111. By ilunk on Aug 14, 2009 | Reply

    i will try yoo master.. .

  112. By maryantho on Aug 26, 2009 | Reply

    baim juga tarzan

  113. By Ttng on Sep 5, 2009 | Reply

    Let we try to improve our english with chating by FB. please add me as a friend.
    Tatang.ttng

    Thx.

  114. By mal on Sep 6, 2009 | Reply

    i wanna try it..
    n i must be master…

  115. By shofi on Sep 7, 2009 | Reply

    thanks very much mass. your tips it is very good for me and that very membantu ku tuk belajar lagi.. hee

  116. By irwan on Sep 15, 2009 | Reply

    wow,,,! i first time study english like that…! thank you!

  117. By rochmad on Sep 26, 2009 | Reply

    good experience for beginner, thanks a lot about your lesson and I must try to application my english, try and try ……….once again thanks

  118. By bambang on Sep 28, 2009 | Reply

    Dear Sheva,
    If you send me email, i guarantee it will be replied, Insya Allah, lets study neglish ..

    Kind regards

  119. By irmi on Sep 29, 2009 | Reply

    i am verry happy. because i can to lesson in englis, and i want to practise my english is here, aku udah lama banget pingin punya teman belajar berbahasa inggris. ini sangat memotivasi saya untuk belajar lebih giat lagi, apakah ada teman yang ingin belajar bersama saya?? hubungi saya di jami_irja@yahoo.co.id

  120. By oLvia on Oct 10, 2009 | Reply

    wuahh ..
    thanks for your advices ..^^
    ( ng .. tp saiia masih bngung qlo msti gunainn kata pnghubung”yang”d sebuah kalimat .. )

  121. By mukajiru on Oct 20, 2009 | Reply

    hiiiiiiiiiiiiiii
    why here is very silent now, no body sent message again

  122. By desi on Nov 4, 2009 | Reply

    i want to try english…litlle bit..

  123. By putra on Nov 7, 2009 | Reply

    WAW!!! cara ini sangat membantu, Thanks a lot :)

  124. By wans on Nov 7, 2009 | Reply

    anything aabout english i love it

  125. By paijo on Nov 7, 2009 | Reply

    jan apik kang saman ngeki teori jan mantab

  126. By dayu on Nov 19, 2009 | Reply

    dear mr……

    thank you, for pemberitahuannya. I will try using engglish. because I never talk with foreigners. and now I have one study from you. If my word still wrong, I’m sorry, because I new try.

  127. By khadijah pendi on Dec 2, 2009 | Reply

    i like it ,i must try english every day, thanks mr mufly

  128. By david irwansyah on Dec 2, 2009 | Reply

    ih wow.. i never seen this methode..
    i will try to practice. now i think is the cool idea. to have speak english well

    Really, maybe my english is not active but is make me spirit again to speak english well
    thanks..

  129. By Tusie on Dec 5, 2009 | Reply

    Thankyou friend,you gave our how learn english easily,learn english must be ‘nekad’ and malu must go on.when we have no friend not wrong talk to ourself,none hear me.Thankyou for Tarzan too whose had tell you how to learned english easily.

  130. By aldi on Dec 13, 2009 | Reply

    ide bagus,..kadang untuk menjadi sukses kita harus seperti orang gila.
    thx for the tips, i’ll try..

  131. By Kikonx on Dec 22, 2009 | Reply

    this way is very good for learn inggris, but i don’t how i can eja bhs inggrisnya, he.he.he maaf deh kalau pada salah, lagi belajar jg nih…
    saya punya problem kadang2 saya buka kamus tapi ejanya saya binggung deh… somebody help me…pls

  132. By Gusvan on Dec 22, 2009 | Reply

    i want to try
    It’s good idea….,I like it.

  133. By basuki on Dec 26, 2009 | Reply

    i like this…because i want good speak in english , and i will to try speak in english any time any where , i promise in my heart ,i will be master english language the best in the world, xixixi…..dont afraid about wrong…wrong is no problem…(tp logat ku masih ke java java an) no problem lah

    practise practise and practise

    thanks master Mufli

  134. By kamar360 on Dec 30, 2009 | Reply

    Hihi menarik judulnya, bener juga kalo mau lancar mang harus gitu

  135. By putu arta on Jan 5, 2010 | Reply

    i’am new to study english, if my words is worng, i’m sory..master ^_^

  136. By anya on Jan 5, 2010 | Reply

    thank U 4 d’blog,,,
    itz really a good methode 4 me.i’m 2 shy 2 speak in english. but i’ll do my best.^^
    berantakan y?hehe.harap maklum…(wajah memerah)

  137. By Lina on Jan 7, 2010 | Reply

    Wow …It’s a unique system, OK I’ll try it! Thanks

  138. By andi on Jan 18, 2010 | Reply

    i like study english language like this, is trully help my knowing english not so bad i thing, thanks for you tips bos,

  139. By apri on Feb 18, 2010 | Reply

    thank b4, i will that always try, its verry usefully for me, hope you can share others….

  140. By alfin_karangayu on Feb 19, 2010 | Reply

    maybe i can English languange in a three tousand years a goo

  141. By Arifinm on Feb 27, 2010 | Reply

    Saya juga pengen sekali memperlancar bahasa inggris saya, bagaimana caranya biar cepat lancar khususnya untuk tulis menulis,

  142. By agustin.R on Mar 22, 2010 | Reply

    that is your writing a letter is good,i wont have a look what in your talk.ok,boss thks.

Penghasilan 24 Jam
Foredi